Az év kirándulása

Az év kirándulása
„Határtalanul” pályázat - Kárpátalja
2019. április 12 – 15.

Ebben a tanévben első alkalommal volt lehetőségünk részt venni a „Határtalanul” pályázat keretén belül szervezett kiránduláson. Úti célunk Kárpátalja volt. A kirándulás izgalmasnak ígérkezett, ezért páran jelentkeztünk az osztályból. Nem csalódtunk, hihetetlenül érdekes és élményekkel teli napokat éltünk át.

Kárpátalja magyarok lakta területe a mai Ukrajnához tartozik. Külön tapasztalat volt az is, hogy a szomszédos országba csak útlevéllel és komoly ellenőrzéssel lehet bejutni.

Az első nap Péterfalvára vezetett az utunk a Kölcsey Ferenc Középiskolába. Itt megismerkedtünk az iskola tanáraival, diákjaival, az épülettel. Nagyon szép előadással leptek meg minket a tanulók a költészet napja alkalmából. Volt közös sportvetélkedőnk az iskola melletti stadionban, majd vendéglátóink ebéddel kínáltak minket. Mindenki nagyon kedves volt velünk. A közös projekt megbeszélése után megtekintettük a községben található képtárat, majd a szállásunkra mentünk Jánosiba. Egy kényelmes hotelben kaptunk szállást.

Másnap két történelmi város nevezetességeit tekintettük meg: Munkácson és Ungváron jártunk. A munkácsi vár hangulata, lenyűgöző látványa igazán magával ragadó volt, Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szellemisége ma is élő legenda. Ungváron különösen sok volt a látnivaló: voltunk a skanzenben, különböző templomokban, megcsodáltuk a belvárosi nyüzsgést. Tiszteletünket tettük Petőfi Sándor szobránál is. Épp most tanulunk róla, és hihetetlen, hogy ebben a városban is szobor őrzi az emlékét, ami körül sok-sok nemzeti színű szalag és koszorú van. Mi is elhelyeztük a sajátunkat az iskolánk nevében.

A következő napot a vidék ”legmagyarabb” városában, Beregszászban töltöttük. Itt sem volt hiány látnivalókból: Petőfi szobra ebben a városban is kiemelt helyen áll, de láttuk Esze Tamás szobrát is, emlékműveket, templomokat, jártunk a piacon, beszélgettünk az itt élő emberekkel. Beregszásztól nem messze terül el Csetfalva község, ahol egy igen különleges régi református templomot nézhettünk meg. A fakazettás mennyezetű templomot még 1753-ban építették. Csúcsos, négy fiatornyos fatornya már több kilométer távolságból feltűnik.

A kirándulás következő állomása Huszt volt. Kölcsey Ferenc híres epigrammájából a huszti várat mindenki ismeri, most közelről is megtekinthettük a vár romjait. Igaz, hogy a várrom már csak emlékeztet a valamikori történelmi helyre, de csodálatos panorámával kárpótolja az ide érkező látogatókat. Többen is azt mondtuk, hogy ez volt a legizgalmasabb látnivaló.

Összefoglalásképp elmondható, hogy kivételes élményekben volt részünk a négy nap alatt. Gazdagodott történelmi tudásunk, és nem utolsósorban értékes barátságokat kötöttünk. Mindenképp szeretnénk részesei lenni hasonló kirándulásoknak az osztálytársainkkal együtt.

 

Béres Erik
Bodnár László
Kádas Roland
10.B osztályos tanulók