Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 531 517

Erasmus+

További dokumentumok:
Practice Makes Perfect

Erasmus + 2019. április 29- május 10. Elniakampis, Litvánia

Iskolánk 10 diákja lehetőséget kapott arra, hogy az Erasmus+ program keretében 12 napot töltsön el Litvániában. A projektben a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium 6 diákjával együtt vettünk részt. Az együttműködés példaértékű eredményt hozott, a két iskola tanulói nagyon jól tudtak együtt dolgozni és szoros barátságok születtek.

A projekt témája a „Gyakorlat teszi a mestert”, a motoros képességek gyakoroltatásán keresztül többek között a memória, a koncentráció, az önbizalom és az önfegyelem fejlesztésére helyezte a hangsúlyt. A projektben 4 országból, Litvániából, Magyarországból, Romániából és Szlovákiából 56 diák és 4 csoportvezető vett részt. A program során nem csak készségeinket fejleszthettük, hanem jó lehetőség volt az angol nyelvtudásunk használatára és bővítésére, mivel a kommunikáció nyelve az angol volt.

A projekt helyszínéül választott Elniakampis – Vilniustól 30 km-re fekvő gyönyörű vidéki üdülőhelytökéletes helyszín volt a programok zavartalan lebonyolításához, és lehetőséget adott arra, hogy a workshopok között szabadon élvezhessük a litván természet szépségét.

A Litvániában eltöltött 10 nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk és nagyon sok érdekes feladatban vettünk részt. Az első két nap az ismerkedés jegyében telt, vicces feladatokon keresztül memorizáltuk és gyűjtöttük egymásról az információt, és közösen alkottuk meg a szabályokat. Parti felelősöket választottunk, akik minden estére programot szerveztek.

Az országok „Culture Night” programok keretében bemutatták az országuk kultúráját. Mi beszéltünk Magyarországról és Miskolcról, a hungaricumokról, tanítottunk magyar kifejezéseket és nyelvtörőt, kóstolót készítettünk magyar finomságokból. Magyar viseletbe öltözve magyar éneket énekeltünk és néptáncot táncoltunk, egy körtáncot pedig meg is tanítottunk társainknak. A bemutatónk nagyon jól sikerült.

A következő napokon rengeteg csapatépítő, ügyességi játékon vettünk részt. Minden foglalkozás vicces „energizer”-rel kezdtünk.

A 10 nap során minden nemzet tartott egy saját másfél órás foglalkozást a többi csapat számára. A saját workshopot először mi magyarok vállaltuk el. A résztvevőket 4 csapatra osztottunk és játszottunk „kézkibogozós” játékot, „puff”-ot, „boszorkányos”-t, kézdobolóst és más reakcióidőt, koncentrációt fejlesztő játékot.

A workshopok keretében megtanultuk, hogyan készítsünk beszámolót, prezentációt, hogyan, milyen stratégiával dolgozzunk együtt hatékonyan, persze mindezt angol nyelven. A foglalkozásokon volt alkalmunk megbeszélni, hogy milyen elvárásaink, félelmeink vannak a projekttel kapcsolatban, és hogy hogyan tudunk mi magunk hozzájárulni a közös munka sikeréhez.

Az utolsó napon kiderült, hogy ki kinek volt a titkos barátja, megható búcsúüzeneteket írtunk egymásnak, és bár végleg nem köszöntünk el egymástól, mert az interneten napi kapcsolatban vagyunk egymással, egy utolsó nagy öleléssel és könnyes szemmel megköszöntük egymásnak az együtt töltött időt.

Csoportvezető: Jaczenkó Rita